Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

217 Postów
El Mundo
(Matiboy)
Stały Bywalec
tadzio napisał:
sam jestes glupi andre ved mark

ja bylem w skate i ich wcale tam nie obchodzi ile sobie godzin pracuje , moge sobie robic co chce tylko zeby podatek byl placony i tyle --reszta to moja sprawa

powiedzieli mi ze skoro tyle pracuje to musze duzo zarabiac i dlatego taki duzy podatek

wiem bo spraswdzalem , rocznie wychodzi mi poad 200000 brutto -- ma sie kaske

Tu nie ma się z czego cieszyć raczej płakać przy takich pieniądzach
przy 300 godzinach miesięcznie to daje 3600 godzin w roku to wychodzi , ze pracujesz jako niewolnik , współczuje i wierz mi nikt ci raczej tutaj nie zazdrości , bardziej możesz liczyć na wyrazy współczucia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
661 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
55/h, hehe, ale przecież napisał że 30k sek/mc -więc pomyłka.
chociaż ciągle grubo poniżej stówki brutto...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
...wracając do tematu a nie do sprzeczek kto jest bardziej głupszy od kogo...bo jak na razie napisaliście dużo postów ale żadnej konkretnej odpowiedzi oprócz Gabriela. Poza tym Tadek jesteśmy w Norwegii wiec piszmy o nok a nie sek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
aaa gabriel jeszcze pytanko bo piszesz ze nie zarabiam 450 tys rocznie ale sęk w tym ze moge bardzo łatwo ten próg przekroczyc...co wtedy sie dzieje ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
ja miałem w zeszłym roku troszkę ponad 400tys tabele 7100 i 12 tys dopłaty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
maciejpa napisał:
aaa gabriel jeszcze pytanko bo piszesz ze nie zarabiam 450 tys rocznie ale sęk w tym ze moge bardzo łatwo ten próg przekroczyc...co wtedy sie dzieje ?
Wtedy wzrasta % zaliczki na podatek , oraz przekracza się drugi próg podatkowy .
---
Ogólnie , pierwszy próg podatkowy , to maksymalnie 28% podatku z całości zarobków , do kwoty ~450-tys.Nok Brutto .
---
Ponadto , trzeba również pamiętać iż w tych zaliczkach podatkowych , ujęta jest również , kwota na Podstawowe Ubezpieczenie Społeczne - (taki Polski ZUS) /~8%/ ...
---
Dlatego , jak Ktoś Dba o Swoje Roczne rozliczenie , zbierając skrzętnie , wszystkie logiczne rachunki To w Czerwcu miewa mniejsze lub większe zwroty podatkowe ...
---
---
Co zaś Do tzw. "tadzia" , to ściema szyta grubymi nićmi ... i to bez znajomości realiów podatkowych .
Ponieważ , gdyby było tak naprawdę źle jak on opisuje , to mało który , Szwecki Pracownik , pracował by w Norge ...
A jak wiemy dobrze , to jest to , pierwsza grupa emigrantów zarobkowych . I nie za jakieś nierealne 100sek/t. tylko za normalne stawki Norweskie w Norweskiej Walucie ... .
---
ECH ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Rzymski82 napisał:
ja miałem w zeszłym roku troszkę ponad 400tys tabele 7100 i 12 tys dopłaty.Miałeś dopłatę , ponieważ w ciągu roku nie dbałeś o własne Interesy ...! .
---
To na Nas ... Ciąży Obowiązek o pilnowanie tego ile firma odciąga nam podatku ...
Jeżeli ktoś zarabia bardzo dużo i ma % z tabeli ... , oraz nie robi żadnych odpisów , to następnie są takie kwiatki .
---
Ja też przez parę lat , dopłacałem do interesu , ponieważ Olewałem totalnie odpisy ...Aż doszło do tego , że w 2010- przyszło Mi dopłacić 16-tys.Nok ...! .
---
Usiadłem i spokojnie przeczytałem całą broszurę podatkową , oraz kilka stron skattu .
I stosując wszystkie stosowne odliczenia ... zmniejszyłem dopłatę do kwoty 7-8 tys. Nok .
---
A już w następnym Roku Rozliczeniowym , miałem zwrot podatku .

---
Pamiętajcie iż poza standardowymi odliczeniami , jest możliwość odpisu od podstawy , wszystkich urlopów , dojazdów , promów , bramek , Hoteli , wycieczek ... ba nawet jest kwota procentowa na hobby ... tylko na wszystko trzeba mieć dokument , oraz umiejętnie umieścić w formularzu podatkowym który niebawem będzie Nam dostarczany ...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
a Tadzio jest o tutaj:

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
661 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
fajni
już się nie mogę doczekać tak mnie gabriel zainspirował że bym się już porozliczał, najbardziej podoba mi się odliczenie za hobby
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
czyli trzeba zbierać paragony za wszystko co sie kupi w tym kraju?? paliwo,jedzenie, ciuchy, mieszkanie,rachunk,smalot,promi itp...dobrze rozumiem ?. Słyszałem też o jakiejś uldze 10 % do 2 pierwszych lat. Jako ze zatrudniony jestem w zasadzie od tygodnia to liczą sie rachunki te które mam od momentu zatrudnienia czy od momentu otrzymania numeru personalnego gdyż mam go od jakiś 3 miesiecy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok